Poliittinen keskustelu ja kritiikki pyörii keskiluokan ympärillä. Mutta mitä muuttaa se, että keskiluokka kritisoi keskiluokan makua? Eikö luokka-analyysin idea ole löytää aseita siihen, että lakkautetaan koko luokkajärjestelmä, eikä tarjota yksilökeskeistä syyllisyyspohdintaa?
Toinen jakson polttava kysymys on, miksi etsimme politiikan inspiroivat esimerkit aina omien yhteiskuntiemme ulkopuolelta, kaukaisista maakamppailuista ja muista selkeistä vastakkainasetteluista. Onko tietoteollinen kapitalismi liian monimutkaista, jotta voisimme kamppailla siinä? Ja onko helpompi tehdä politiikkaa sorrettujen ”toisten” puolesta jossakin kaukana kuin tarkastella omaa asemaansa tieto- ja tunnetyön arjessa?
Pontuksen kuulumiset liittyvät apurahan mahdollistamaan luksuselämään, joka on heittänyt hänet oopperan permantopaikan kautta työlomalle Napoliin saakka Veikkaa näkemään. Veikka taas pohdiskelee kitkaa elementtinä, jonka diginomadi yrittää eliminoida elämästään. Kaiken pitää olla smoothia, helppoa ja kansainvälistä. Napoli on erikoistunut tämän vastustamiseen: italialaiset ovat ehkä keksineet gentrifikaation vastaisen työkalun.
Suosituksissa podcast-kurssin ilmoittautuminen, joka on auki vielä 24.11.2022 saakka, muistiinpanoäppejä, Ylen sarja hippihourailijasta ja runoilijat ihmistyyppinä.
Jaksossa mainittuja asioita:
Mark Fisher: Postcapitalist Desire
Asad Haider: Mistaken Identity
Layla Martinez: No utopia es una isla
Ylen sarja Syvään päätyyn
Muistiinpanotyökalut Simplenote, Google Docs, Scrivener ja Obsidian (obsidian.md)
Tube Ripper -palvelu
Pontuksen kympin viinit Alkon nettikaupasta:
mausteisen paahteinen Quinta do Espirito Santo, Portugali
kevyenhavuisesti mehevänhilloinen Fonte de Beco, Portugali
pureskeltavan täyteläiseksi kehittynyt Durius Tempranillo, Espanja