Kuvaus
Ihmiskunnan tulevaisuutta sävyttävät monet uhkakuvat, mutta myös ideat paremman tulevaisuuden luomiseksi kukoistavat. Yksi tällainen on perustulo.
Ajatuspaja Vasemmistofoorumi ja KSL-opintokeskus ovat julkaisseet uuden version alun perin vuonna 2015 ilmestyneestä perustulo-oppaasta. Johanna Perkiön kirjoittama Perustulo – Kohti 2020 -luvun yhteiskuntapolitiikkaa on perusteellinen esitys perustulosta Suomessa ja maailmalla. Siinä tarkastellaan niin perustulon historiallisia lähtökohtia, eri puolilla maailmaa toteutettuja kokeiluja kuin perustulon akateemisia ja poliittisia perusteluita.
”Oppaan edellisen julkaisun jälkeen perustulokeskustelu on mennyt suurin harppauksin eteenpäin, ja oppaan uusimiselle oli tarve”, Johanna Perkiö sanoo. ”Viime vuosina on monessa maassa toteutettu perustulokokeiluja, myös Suomessa. Myös oma ajatteluni on mennyt eteenpäin, ja oppaan uudistettu versio pohjautuukin pitkälti väitöstutkimukseeni sekä Vasemmistofoorumille tekemääni raporttiin perustulosta sosiaalisena osinkona.”
Pandemian ja globaalin ympäristökriisin oloissa perustulokeskustelu on myös tarpeellista ja ajankohtaista. Perkiön mukaan perustulo on yksi keino tarjota ihmisille taloudellista turvaa ja uudistaa niitä periaatteita, joilla resursseja yhteiskunnissa tällä hetkellä jaetaan. Erityisen kiinnostavana Perkiö pitää ajatusta perustulosta sosiaalisena osinkona. Siinä perustulo rahoitetaan perimällä veroja tai maksuja yhteisiksi katsottujen resurssien, kuten luonnonvarojen, hyödyntämisestä.
”Näen perustulossa valtavasti potentiaalia ekososiaalisen siirtymän työkaluna. Se olisi yksi keino uudistaa yhteiskunnan rakenteita ekologisesti kestävämmälle pohjalle ihmisten hyvinvoinnista tinkimättä. Yhdistettynä ympäristöveroihin ja yhteisten resurssien, kuten luonnonvarojen käytön verotukseen perustulo tukisi erityisesti pienituloisten toimeentuloa kestävyysmurroksessa.”
Johanna Perkiö väittelee vappuaattona sosiaalipolitiikan alalta. Väitöskirjan otsikko on Framing Basic Income in Finnish Politics ja se käsittelee sitä, miten suomalaiset puolueet ovat käsittäneet perustulon idean. Perustulokeskustelun luonne on hänen mukaansa muuttunut ajan mittaan: se on muuttunut käytännönläheisemmäksi ja vähemmän radikaaliksi. Tästä syystä perustulon ympärille olisi mahdollista rakentaa poliittinen kompromissi.
Perustulon toteutumista Suomessa Perkiö ei kuitenkaan näe kovin todennäköisenä ainakaan lähitulevaisuudessa. Sipilän hallituksen toteuttaman kokeilun jälkeen kiinnostus aiheeseen on laantunut, ja sosiaaliturvan vastikkeellisuus on keskustelujen lähtökohta.
”Kiinnostus perustuloon on kuitenkin historiallisesti kulkenut aalloissa, ja todennäköisesti uusi keskusteluaalto tulee taas jossain vaiheessa. Viime kerralla se johti kokeiluun, kenties seuraavalla kerralla jo konkreettisempiin askeleisiin perustulon suuntaan. On todennäköistä, että sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä otetaan joitain askelia perustuloajattelun suuntaan.”
Kannen kuva: Pekka Vyhtinen / CC BY 4.0