Miltä näyttäisi demokraattinen työ?
Työpaikkademokratia: työpaikat tasavaltoina ja tyrannioina – raportissa pohditaan, miten talouden, työn ja muun muassa itseohjautuvien työryhmien avulla voidaan muuttaa työelämää ja kenties sen kautta koko yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi. Raportin on kirjoittanut väitöskirjatutkija Roni Nousiainen. Lue raportti täältä.
”Talous ja sen reiluus puhuttavat”, Nousiainen toteaa. ”Monet ymmärtävät, että jos liike-elämältä halutaan vastuullisuutta ja kestävyyttä, tarvitaan rakenteellisia toimia. Työpaikkademokratia ratkaisuna ei ole löytänyt tietään tähän keskusteluun.”
Työ ja demokratia eivät heti vaikuta ilmeiseltä parivaljakolta, Nousiainen summaa. ”Aihetta tuumaillessa voi miettiä, miksi yhteiskunnassa, jossa demokratia, tasa-arvo ja yksilöiden itsemääräämisoikeus ovat korkeimmalle asetettuja arvoja, unohdetaan nuo arvot heti, kun kyse on työpaikoista? Jos demokratia nähdään välttämättömäksi valtion oikeudenmukaisessa pyörittämisessä ja päättäjien vastuullisuudessa, miksi se ei ole sitä työelämässä ja taloudessa?”
Raportti avaa tilaa ja antaa työkaluja keskustelulle työn demokratisoinnin mahdollisuuksista. Millaiselta maailma ja talous näyttäisi, jos kansalaiset voisivat toteuttaa demokratiaa myös työpaikoillaan?
”Työn demokratisointiin ei ole yhtä mallia”, Nousiainen tiivistää. ”Suomessa työntekijöiden äänen kuulemisen tavaksi vakiintunut luottamusmiesjärjestelmä on parhaimmillaan hyvin toimiva, mutta usein vajaaksi ja heikoksi jäävä tapa toteuttaa demokratiaa työpaikoilla.”
Mallia yritysten tehokkuuden säilyttävään, mutta kestävään ja demokraattisempaan työelämään voidaan ottaa esimerkiksi Saksasta, jossa itseohjautuvat työryhmät ja yhteisjohtaminen ovat vakiintuneet useiden teollisuudenalojen vakiokäytännöksi. Pelkästään olemassa oleviin tapoihin ei ole kuitenkaan syytä tyytyä, Nousiainen huomauttaa. ”Vaikka raportti keskittyy perinteisesti vasemmistolle tärkeiden aiheiden luotaamiseen poliittisen filosofian kautta, on se myös avoin kutsu niin ammattiyhdistysliikkeelle kuin kansalaisyhteiskunnalle laajemmin löytää uusia malleja oikeudenmukaisemman ja kestävämmän talouden toteuttamiseen.” Raportissa esitellään mahdollisiksi pitkän aikavälin tavoitteiksi muun muassa taloudellisen demokratian edistämistä, työntekijöiden hallitusedustuksen nostamista osakeyhtiöissä yli puoleen tai demokraattisesti hallinnoitujen yrityksien nostamista realistisiksi vaihtoehdoiksi hierarkkisten rinnalle.
Jos tavoitteena on maailma, jossa kuluttamisen merkitys on vähentynyt ja tuotanto muuttunut kestäväksi, työpaikkojen ja talouden demokratisointi on ohittamaton toimi, Nousiainen sanoo. ”Vaikka tähän ei koskaan täydellisesti päästäisikään, jokainen askel työn demokratisoinniksi on askel oikeaan suuntaan.”
Lisätietoja:
Roni Nousiainen, 046 9457491, roni-nousiainen@hotmail.com
Jukka Pietiläinen, 040 1706 040, jukka.pietilainen@vasemmistofoorumi.fi
Katso raportin julkistamistilaisuus alta.