Tulevat EU-vaalit ovat elämänsuojelun ja oikeudenmukaisuuden vaalit.
Tärkeässä roolissa yhteiskuntien muutoksessa kohti ekologista kestävyyttä on maaseutu, jonka asukkaiden toimeentulemisen mahdollisuuksia säädellään laajalti parlamentissa. Ajatuspaja Vasemmistofoorumin raportti Maaseudun reilu ekologinen kestävyysmurros tarjoaa tiedeperustaisia eväitä planeetan kannalta kestävään arkeen ja vinkkejä vaalikentille. Raportin on kirjoittanut FT Saraleena Aarnitaival. Lue raportti täältä.
”Monet maaseudun asukkaat kokevat huolta elinkeinonsa tulevaisuudesta”, Aarnitaival sanoo. Tätä hätää on kuultava: kaupungit ovat nykyään riippuvaisia maaseudusta, oli kyse sitten raaka-aineiden saatavuudesta tai ruoan- ja energiantuotannosta. Näitä välttämättömiä hyödykkeitä tuotetaan nykyään kestämättömällä tavalla. ”Meidän on sovitettava elämämme planetaaristen rajojen sisälle”, Aarnitaival summaa. ”Se tarkoittaa, että ihmisiä ja muuta luontoa riistävästä, elämän edellytyksiä tuhoavasta kasvutaloudesta pitää siirtyä tarvepohjaiseen, kasvuun perustumattomaan kohtuutalouteen kansainvälisellä yhteistyöllä.”
Raportissa käsitellään laajasti taustoittaen maaseudun elinkeinoja sekä suhtautumista toisenlajisiin Maan asukkaisiin. Kaikkien näiden on muututtava, ja kaikessa on huomioitava myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus. ”Ihmisten toimeentulo ja osallisuus on turvattava”, Aarnitaival sanoo. ”Edistyksellisempää ympäristöpolitiikkaa pitää tehdä inhimillisemmän sosiaalipolitiikan kanssa rinnakkain.”
Tällä hetkellä kolme neljästä alkutuotannosta elantonsa saavasta tilasta kamppailee toimeentulon ongelmien kanssa. ”Koko ruokajärjestelmä on uudistettava pellolta lautaselle. Ruoantuotannon kannattavuusongelmaan on puututtava muuttamalla tulonjakoa ruokaketjussa. Maataloustukien maksamisen tulee perustua tuotettuun yhteiskunnalliseen hyötyyn pelkän maanomistamisen sijaan. Pienillä ja keskisuurilla tiloilla on parhaat edellytykset tuottaa ruokaa päästöjä vähentäen sekä elvyttäen samalla maan viljavuutta, ravinnekiertoa ja luonnon monimuotoisuutta”, Aarnitaival tiivistää. ”Myös metsäluonnon monimuotoisuus ja metsästä saatavien elinkeinojen jatkuminen on turvattava muuttamalla metsätalous ekologisesti kestäväksi. EU:n metsästrategian pitää perustua ekosysteemien hyvinvointiin myös talouskäytössä olevilla alueilla.”
Aarnitaival vaatii Suomelta paljon nykyistä edistyksellisempää maa- ja metsätalouspolitiikkaa EU:ssa. ”Suomen tulee edistää EU:ssa tiukempaa ympäristölainsäädäntöä sekä ympäristölle haitallisen toiminnan rahoittamisen lopettamista. Taloudellisten kannustimien ja haittaverojen lisäksi keinovalikoimaan tarvitaan myös suoria rajoituksia ja kieltoja. Fossiilienergian käyttö ja metsäbiomassan suorat ja epäsuorat tuet on lopetettava, ja näistä on siirryttävä aidosti uusiutuviin energiamuotoihin. Samalla tulee edistää eriarvoisuuden vähentämistä ja globaalia oikeudenmukaisuutta.”
Aarnitaival muistuttaa, ettei kiihtyvä ympäristökatastrofi ole yksi ongelma muiden joukossa, vaan aito uhka ihmisten ja toisenlajisten Maan asukkaiden olemassaololle – ja siihen puuttumisella on kiire. ”Jos ekosysteemit romahtavat, romahtaa kaikki inhimillinen ja ei-inhimillinen sosiaalinen, myös ihmisten talous. Meidän on pyrittävä estämään kiihtyvän ympäristökatastrofin tuhoisimmat seuraukset planeetan asukkaille.” Tämä vaatii laajaa yhteistyötä myös totuttujen rajalinjojen yli, ja esimerkiksi edistyksellistä ilmasto- ja luontopolitiikkaa ajavien puolueiden on liittouduttava.