Sahra Wagenknecht väittää kirjassaan nykykapitalismin estävän aidon kilpailun.
Elämme 2000-luvun feodaalitaloudessa, väittää saksalainen vasemmistopoliitikko ja kansantaloustieteilijä Sahra Wagenknecht. Wagenknechtin kirja ”Raha ilman ahneutta – kuinka pelastautua kapitalismilta” on terävä analyysi siitä, kuinka nykykapitalismi, toisin kuin väittää, on esteenä aidolle kilpailulle ja innovaatioille. Kirjan ovat julkaisseet Into Kustannus ja Vasemmistofoorumi.
Wagenknechtin mukaan nykyiset kapitalistiset markkinat ovat oligopoli, jossa muutama suuryritys määrittelee pelisäännöt. Yksilön menestystä määrittelevät yhä enemmän peritty omaisuus ja valta. Suurimmalle osalle ihmiskuntaa tulevaisuus ei näytä valoisalta, vaan pikemminkin ankaralta, ja monet yhteiskunnan päivänpolttavista kysymyksistä, kuten ilmastokriisi, ovat yhä ratkaisematta.
Wagenknecht tarjoaa lääkkeeksi esimerkiksi osallistavaa yhteiskuntaa, jossa syntyperä ei ratkaise menestystä. Samoin hän herättelee keskustelua uudenlaisista omistamisen muodoista sekä demokraattisesta yhteiskunnasta, jossa kenenkään ei ole mahdollista vaurastua toisten kustannuksella. Wagenknechtille markkinat itsessään eivät ole ongelma, vaan nimenomaan niiden kapitalistinen nykymuoto.
Sahra Wagenknecht (s. 1969) on vasemmistopuolue Die Linken parlamenttiryhmän puheenjohtaja ja kauppatieteiden tohtori. Hän on julkaissut saksaksi lukuisia kirjoja, lähinnä talouspolitiikasta.
Vasemmistofoorumi järjestää Suomen Sosiaalifoorumissa (21.-22.4.) keskustelutilaisuuden kirjan teemoista. Voit tilata kirjan hintaan 20 e + postikulut Vasemmistofoorumin kaupasta.