Vasemmistofoorumin tuore Nollatyösopimukset, työntekijän suojelu ja toimeentulo -raportti pureutuu vaihtelevan työajan työn ongelmiin. Lue raportti tästä.
Raportin kirjoittanut YTM Veera Nuutinen toteaa, että aihe on mitä ajankohtaisin.
”Eduskuntavaalien alla nollasopimuksista keskusteltiin paljon ja ammattiliitot käynnistivät Operaatio Vakiduuni -kampanjan, jossa vaadittiin 18 tunnin vähimmäistyöaikaa ja siten nollasopimusten lopettamista. Tämä raportti lähtee siitä, että on mahdollista tehdä ja teettää työtä, jossa viikoittainen työaika vaihtelee lakisääteisen vähimmäis- ja enimmäistyöajan välillä. Niin työnantajilla kuin työntekijöilläkin on erilaisia tarpeita työaikajoustoihin”, Nuutinen summaa.
”Työajan vaihtelu tulee kuitenkin toteuttaa niin, ettei työntekijän suojelu heikkene ja esimerkiksi irtisanomissuoja ja oikeus sairaslomaan säilyvät.”
Nuutinen esittää raportissaan seitsemän tunnin keskimääräistä minimityöaikaa viikossa, työntekijän oikeutta kieltäytyä viikottaisen vähimmäistyöajan ylittävästä työstä sekä olosuhdelisää vaihtelevan työajan työhön. Olosuhdelisä nostaisi vaihtelevan työajan työn hintaa niin, että vaihtelevan työajan työsopimuksia solmittaisiin vain, kun työvoiman tarve todella vaihtelee. Sairausajan palkka maksettaisiin keskimääräisen viikkotyöajan mukaan, jos työvuoroluettelo puuttuu.
”Nykyjärjestelmä mahdollistaa monien työntekijää suojelevien säännosten kiertämisen. Kun työnantaja haluaa päättää nollatyösuhteen, työntekijää ei tarvitse irtisanoa. Työvuorojen tarjoamisen voi vain lopettaa.”
Veera Nuutisen mukaan työ- ja sosiaaliturvalainsäädännön uudistamisessa ei enää voi aikailla, sillä pykälät ovat lähes kauttaaltaan vanhentuneita eivätkä vastaa nykypäivän työelämää. Laki ei tunnista monia prekaarin työn muotoja, kuten freelance-työtä tai nollatyösopimuksia. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä peräti 83 000 nollasopimuksella työskentelevää, eikä tähän ole laskettu edes tarvittaessa töihin tulevia.
”Vakituisessa kokopäivätyössä olevat nauttivat lain ja työehtosopimusten turvaamista oikeuksista, mutta prekaareissa työsuhteissa sairasloma voi olla palkaton eikä edes irtisanomissuojaa aina ole”, Nuutinen huomauttaa.