Peruste-verkkolehden vuoden 2017 ensimmäinen teema on Suomen 100-vuotisjuhlien hengessä ”Nationalismi”.
Teeman artikkelit kysyvät, miten nationalistisiin symboleihin tulisi suhtautua, mikä on vasemmiston ja nationalismin suhde ja mitä ylipäätään ”suomalaisuus” tarkoittaa. ”Nyt, Suomen kansallisvaltion ikääntyessä pyöreisiin lukemiin, on mitä tärkein hetki tarttua meihin sisään rakennettuun nationalismiin ja pohtia, kuinka siihen tulisi suhtautua”, kirjoittaa päätoimittaja Kuutti Koski pääkirjoituksessaan.
Teeman debatissa aktivisti Henrik Jaakkola ja vasemmistopoliitikko Suldaan Said Ahmed keskustelevat siitä, voiko suomalaisuuden symboleja, kuten leijonakorua, käyttää suvaitsevaisuuden edistämiseen. ”Vallankäyttäjän huomattua symbolin olevankin kaikkien eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien ja eriväristen ihmisten kantama, mikä symboli hänelle enää jää jäljelle sulkeakseen isänmaallisuudesta jonkun tietyn ryhmän ulos?” Said Ahmed kysyy. ”Onko isänmaallisen oikeiston päihittäminen sen arvoista, jos mukaudumme oikeiston retoriikkaan ja omaksumme heiltä oppeja?” pohtii taas Jaakkola. Miika Salo pui artikkelissaan nationalismin eri perinteiden suhdetta rasismiin ja kysyy, voiko nationalismi olla taktisista syistä osa vasemmistolaista ohjelmaa.
Nationalismi-teema käynnistyy vasemmiston ja nationalismin suhdetta käsittelevillä teksteillä. Tulevina viikkoina on luvassa juttua esimerkiksi niin kutsutusta homonationalismista, kilpailukykynationalismista, kansallisesta itsemääräämisoikeudesta sekä Benedict Andersonin klassikoksi kohonneen nationalismiteorian kritiikkiä. Perusteen radio-ohjelma KENin maaliskuun teema on Miehet, sota ja maskuliinisuus.
Peruste on verkkolehti, joka pyrkii edistämään kriittistä ja perusteltua yhteiskunnallista keskustelua. Sitä julkaisee ajatuspaja Vasemmistofoorumi. Lehteä voi lukea osoitteessa perustelehti.fi.