Kuvaus
Asiantuntijuuden kriisi on vasemmistolle mahdollisuus. Ajatuspaja Vasemmistofoorumin raportissa ”Tuleva väki asiantuntijuuden kriisissä – Gilles Deleuzen representaatiokritiikki” tarkastellaan asiantuntijuutta prekaarin tietotyöläisyyden muotona Gilles Deleuzen filosofian avulla. Raportin on kirjoittanut kulttuurintutkimuksen opiskelija Roi Partanen.
Kapitalistisessa yhteiskunnassa asiantuntijuus ohjaa julkista kysymyksenasettelua kohti sellaisia ongelmia, jotka yhteisö on olennaisiksi ennalta määrittänyt. Tämä tekee julkisesta keskustelusta vakiintuneiden puhetapojen toistelua, ei uuden ajattelun luomista.
”Keskeinen raportin viesti on, että asiantuntijoiden on liattava kätensä muotoilemalla uusia ongelmia”, Partanen summaa. ”Tämä avaisi uudenlaisia mahdollisuuksia vastustaa nykyistä politiikkaa, joka tuottaa ja vahvistaa yhteiskunnallisia jakolinjoja. Ainoa keino aidosti synnyttää rintama sitä vastaan on problematisoida tavanomaiset puhetavat esimerkiksi politiikasta, taloudesta ja turvallisuudesta.”
Vasemmiston on kyettävä muotoilemaan ongelmia ja antaa näiden ongelmien ympärille muodostua uusia yhteisöjä. ”Asiantuntijuuden kriisi konkretisoituu erityisesti tilanteissa, joissa yhteiskunnan luottamus asiantuntijatietoon horjuu”, Partanen toteaa. ”Esimerkiksi koronapandemian aikana esiin noussut epäluottamus asiantuntijoita kohtaan sekä populaarit vastayhteisöt, kuten rokotevastaisuus, ovat esimerkkejä siitä, kuinka perinteiset tiedon hierarkiat ovat vieraannuttavia. Tällöin vasemmiston tulee rakentaa yhdessä oppimisen ympäristöjä.”
Tästä näkökulmasta asiantuntijuuden kriisi on oikeastaan kapitalistisen tietotyön työnjaon kriisi. Vasemmiston tehtävänä ei ole tällöin asiantuntijuuden palauttaminen arvoonsa, vaan uudenlaisen yhteisöllisyyden rakentaminen vanhan raunioille luomalla uusia kysymyksenasetteluja. Partasen mukaan tämä ei ole populismia, vaan itse asiassa päinvastoin. ”Ongelmat ja kysymykset muodostavat yhteisöjä, joita emme ikinä kykene edustamaan nykyisyydessä. Populismi taas perustuu yhteisöihin, jotka ovat jo läsnä.”
Raportti rakentuu erityisesti Gilles Deleuzen väitöskirjan Difference and Repetitionin ympärille. Deleuzen ajattelua pidetään usein vaikeaselkoisena, ja raportti onkin hyvä keino myös tutustua siihen. ”Halusin tutustua Deleuzen varhaiseen tuotantoon, joka on ollut minulle vierasta. Samalla olen ollut pitkään kiinnostunut asiantuntijuuden ongelmista ja suhteesta yhteiskuntaan. Nämä kaksi kysymystä yhdistyivät luontaisesti Difference and Repetitionin paljastuessa rikkaaksi kokonaisuudeksi, joka käsittelee muun muassa luovaa ajattelua sekä dogmatismia”, Partanen kertoo.